Mai jos găsiți câteva sfaturi utile pentru o eliminare mai ușoară a petelor.

Nu spălați țesătura dacă nu știti ce procedura  ar fi cea mai potrivită funcție de natura petei. Daca nu aplicați procesul corect, spălatul nu va face altceva decât să fixeze pata în fibra țesăturii făcând-o aproape imposibil de îndepărtat după aceea.

Sânge:

Scufundați în apă rece sărată cât de repede se poate. Pentru petele uscate , schimbați apa sărată de mai multe ori. După aceea, spălați cu un detergent ce conține și înălbitor pentru țesăturile albe sau colorate.

Gumă de mestecat

Întăriți guma de mestecat, plasând țesătura într-o pungă de plastic după care o introduceți în congelator pentru o oră. După aceea, puteți pur și simplu să spargeți guma de mestecat. Folosiți un detergent ce conține înălbitor pentru îndepărtarea urmelor rămase, după care spălați cu detergentul normal folosit.

Cafea/Ceai

Dacă băutura conține lapte, atunci clătiți înainte cu apă rece. Spălați cât de repede se poate cu un detergent ce conține înălbitori. Doar pentru rufele albe și dacă pata este foarte persistentă, încarcați să ștergeți pata folosind apă oxigenată concentrație 20 % , după care spălați și clătiți normal.

Ceară de lumânare

Răzuiți ceara de la suprafață cu un obiect ascutit, după care puneți peste pata hârtie de copt folosită în bucătărie și călcați cu un fier pentru a scoate ceara rămasă în material. Fierul de călcat trebuie să fie setat la cea mai mică temperatură. Tamponați pata cu un detergent ce conține înălbitor, după care spălați normal în funcție de indicațiile de pe etichetă .

Dulceață

Petele proaspete pot fi adesea scoase doar prin spălare normale. Pentru petele vechi , înmuiați  înainte țesătura în detergent ce conține înălbitor, după care spălați normal .

Machiaj

Prespălați cu un detergent ce conține înălbitor , după care spălați normal.

Pete de fructe

Clătiți imediat cu apă rece, după care spălați cu detergent ce conține înălbitor. Dacă pata s-a uscat în țeasătură, scufundați înainte în detergent conținând înălbitor după care spălați în mod normal .

Ulei și grăsime

Tratați petele persistente cu un detergent ce conține înălbitor, după care spălați țesătura în mod normal conform indicațiilor de pe etichetă. Sau încercați să înmuiați pata cu o soluție rece de detergent , după care spălați la maximum de temperatură pe care îl permite țesătura. Dacă nu puteți spăla țesătura, puteți pune peste pată pudra de talc, sau făină de porumb și periați după ce grăsimea a fost absorbită. Repetați procesul până pata dispare.

Ciocolată

Răzuiti ciocolata de la suprafață, după care frecați pata cu un burete înmuiat în apă caldă și săpun. Clătiți cu apă rece, după care spălați în mod normal.

Vin

Absorbiți excesul de lichid cu un șervețel, după care acoperiți pata cu sare. Lăsați sarea să absoarbă vinul aproximativ 30 min. După aceea, frecați pata cu un burete înmuiat în apă caldă și detergent conținând înălbitor, iar la final clătiți cu apă rece după care spălați în mod normal.